Om oss

Vizuelle Software utvecklar pedagogiska, digitala hjälpmedel för barn som behöver öva sitt tal och språk. Att bli förstådd av andra är ett grundläggande behov. Vi vill skapa verktyg som gör övningar lätta och roliga, samt stimulerar lärandet.

En iPad och systersonen Arvids talsvårigheter gjorde att Ylva Nordwalls yrkesliv tog en helt ny vändning. Systern visade hur tråkigt materialet var för att talträna med sonen.

-När jag höll i en IPad första gången kom insikten att den var möjlig att använda som hjälpmedel till logopeder, säger Ylva Nordwall.

De lediga fredagarna från jobbet som AD på en reklambyrå användes för att undersöka vad som gick att göra. En tanke var att göra en app med roliga övningar som gick att ladda ner till iPad. Tillsammans med en tidigare studiekamrat pratade hon med logopeder, undersökte vad det fanns för material för barn och började konstruera ett program. Först tog de fram en app på engelska för den amerikanska marknaden. Den var klar 2011 och efter testning av Apple lanserades den i USA.

– Det var pirrigt. Vi hade tagit ett lån och jag hade tagit tjänstledigt, säger hon.
Inget hände. Det visade att det redan fanns flera appar för barn med talsvårigheter i USA. Istället beslutade de sig för att satsa på den svenska marknaden. Ylvas dotter läste in alla ljud som barnen skulle träna på i appen och därefter lanserades den i Sverige. Nästan direkt blev intresset mycket stort. Sedan dess har ytterligare appar utvecklats, Ylva slutat på reklambyrån och flyttat till Blå Kontoret.
Kompanjonen och hon gått olika vägar, men apparna finns att ladda ner. Nu funderar Ylva på nya appar, eventuellt inom nya områden. Den digitala utvecklingen är nämligen något som fascinerar henne. I botten är Ylva Nordwall grafisk formgivare, men jobbade redan i mitten av 1990-talet med att utforma webbsidor och interaktiva utbildningar på nätet.
Hon har dessutom skrivit flera uppsatser på filmvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet om hur vi använder nätet och gått kurser i programmering av webbsidor.
– För mig är det en utmaning att försöka se vad som är nytt i det som händer. Och jag ser nya spännande utvecklingsområden för appanvändning.
Exakt vad det handlar om vill hon inte utveckla – innovatören och entreprenören i henne vill först undersöka vad som är affärsmässigt hållbart. Men idéerna är många, så många att hon ibland skulle önska att det var fler som jobbade med samma sak.
– Samtidigt är det skönt att tänka ut saker själv. Och det är bra att dela lokal på Blåkontoret med journalister. De är nyfikna och pålästa.

Skribent Anna Danielsson Öberg